Óvoda

Piros - óvodai projekt

Ebben a nevelési évben projektjeinket egy „festőpalettáról” vesszük. Sokszínű a világunk, a csoportba járó gyerekek is sokszínűek, a szép, élénk színek kit ne motiválnának – ezért idén projektjeink témája mindig egy-egy szín lesz. A választott színnek természetesen mindig van valamilyen aktualitása. A pirosat, mint a gyerekek számára a leginkább figyelemfelkeltőt, legkönnyebben felismerhetőt vettük a sor elejére.

Fotók a linket a böngészőbe másolva megtekinthetők:  https://plus.google.com/photos/105089097756048623413/albums/6208733405524342129

A projekt célja: Komplex, tevékenységekbe ágyazott tapasztalatszerzésen keresztül ismeretek szerzése, elmélyítése a piros szín kiemelésével a nevelési programunkban megfogalmazott tartalmaknak megfelelően.

A témát négy egységre bontottuk: Piros szín a természetben /évszak színei,

állatok, növények, természeti jelenségek/. Piros az emberek körül /testünk, öltözködés, család, óvoda, foglalkozások/. Piros az utcákon /közlekedésépületek/. Piros a konyhában

/ételek, italok, kísérletek/.

A projekt kezdetétől hangsúlyosan használtunk piros dolgokat: kértük a szülőket, küldjenek a gyerekeknek piros ruhadarabokat, minden nap mindenkin volt valami piros. Gyűjöttünk piros játékszereket, használati eszközöket. A folyosón piros kiállítást rendeztünk, melyre az alsós gyerekek is hoztak érdekes tárgyakat. Tevékenységeinkhez kizárólag piros kellékeket használtunk – a gyerekekkel válogattuk a piros gyöngyöket, kisautókat, kockákat, csipeszeket, kupakokat, műanyag állatkákat…. A projekt végére egyre több piros tárggyal vettük magunkat körül, nem csak mi, de a szoba is pirosba öltözött. Gyakoroltuk a szín azonosítását, megnevezését, megtapasztaltuk, hogy ha piros, akkor sem biztos, hogy egyforma, mert léteznek árnyalatok.

Az irodalom-zene kuckóban több mesét is mondtunk, ami piros sapkás állatokról, piros kabátról, piros almáról, piros autóról szólt. Piros színről szóló mondókákat, dalokat tanultunk, a mesékhez bábokat készítettünk, a zenékhez csörgőket piros kukoricából.

A matematikai kuckóban csupa piros színű játékszer használatával érzékeltettünk hasonlóságokat, különbségeket, viszonyokat (kicsi – nagy, hosszú – rövid, alacsony – magas, puha – kemény, szilárd – folyékony), mennyiségeket.

Az építő kuckóban piros sátrakat, házakat, várakat építettünk, csipeszeltünk, csavaroztunk össze különböző építőelemekből, textilekből. Piros lakást rendeztünk be piros bútorokkal, kiegészítőkkel a Piros családnak.

A szerepjáték kuckóban a babákat pirosba öltöztettük, piros terítéket tettünk nekik a reggelihez. A piacon vásárolt piros paradicsomot, paprikát eltettük télire – paradicsomlé és paprikalekvár lett belőle. Sokféle ételt készítettünk együtt: piros almából müzli szeletet, paradicsomsalátát, piros teát, piros pudingot, még piros belű diót is törtünk.

A természeti kuckóban számos érdekes kísérletet végeztünk: pirosra színeztük a vizet, grízt, kókuszt, lisztet. Készítettünk piros lencséjű szemüvegeket (amelyeken keresztül nézve mindig rózsaszínnek láttuk a világot J) Varázsoltunk szűrőpapírral, vízzel és piros filctollal. Gyűjtöttünk piros bogyókat, virágokat, leveleket. A természeti kincsekből kiállítást rendeztünk.

A művészeti kuckóban magunk főztünk gyurmát, festettünk nyaklánchoz való tésztát, piros körömlakkal festettünk kavicsokat, mindenféle érdekes tárggyal készítettünk lenyomatokat, barkácsoltunk piros szélcsengőket…

A homok-víz központ kedvelt játéka volt a kupakok válogatása, rakosgatása, a piros kukorica morzsolása, a vörös lencse töltögetése, méregetése, a játék a gombokkal.

Minden napra jutott sok mozgásos játék is a piros akadálypályákon haladás, labdajátékok, célba dobók, biciklizés.

 

A projekt kitűzött céljait, feladatait a gyerekek aktív közreműködésével teljesítettük.

Lovász Edit